Jegyvásárlás

Program


Hangforrás bérlet

Hangforrás bérlet

Hangforrás bérlet I. Közreműködők: a Miskolci Szimfonikus Zenekar ütősei és kürtkvartettje. Vezényel: Gál Tamás.
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. március 30. csütörtök, 19:00

Műsor: 
Nishimura: Ketiak – ütőkre
Hübler: Hangversenydarab négy kürtre és zenekarra
Bartók: Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára

Vezényel: 
Gál Tamás

Közreműködők: 
a Miskolci Szimfonikus Zenekar ütősei és kürtkvartettje

Immár a Miskolci Szimfonikus Zenekar műsorán hallható Bartók Béla hangszeres magnum opusa: a Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára (1936). Hasonlóan a pár évvel korábbi Cantata profanához, úgyszólván kinyilatkoztatás értékű Bartók-kompozícióról beszélhetünk a Zene… vonatkozásában is. E korszakalkotó darab lényegében máig nyitott könyv maradt az értelmezés egyéni kísérletei számára; egynémely pillanata szinte oly titokzatosan sokatmondó, akárcsak Mona Lisa mosolya. Tételeinek egymásutánjában mintha a négy európai őselem – föld, tűz, víz és levegő ‒ hangzó „megtestesüléseiként” születne világteljesség (ebben a sorrendben). Közülük a harmadik a bartóki éjszaka-poézis egyik legmegragadóbb foglalata. S tételpárjai révén egymás szomszédjaként nyílnak meg a műben titkos, ősi tudások mély kútjai, majd az eszményi jövő víziója is ‒ utóbbi mintegy az ünneplő, körtáncban egyesülő emberiség álomképeként. Mindez pedig valóságosan beethoveni hevülettel, sőt nem csekély mértékben a nagy előd iránti tiszteletadásként nyer megfogalmazást.

S ahogyan a Bartók-mű szerkezetének alapját eltérő karakterű, de összetartozó világú tételpárok alkotják, ugyanúgy a hangverseny egésze is hangszínek és stílusok dinamikus ellentéteire, valamint összhangjára épül. Tekintve, hogy az ütősök jelentősége kiemelt a Bartók-mű előadói gárdájában, a koncertműsort egy kizárólag számukra írt darab: a kortárs japán Akira Nishimura alkotása (1979) is kiegészíti. S az „egyensúly” ‒ vagy inkább a teljesség ‒ kedvéért a fúvósok szintúgy előkelő szerephez juthatnak Robert Schumann négy kürtre és nagyzenekarra írott romantikus Hangversenydarabjában (1849), főként annak szólistáiként (akik a Miskolci Szimfonikus Zenekar kürtművészei lesznek). A Hangforrás bérlet nyitó koncertje a szezon egyik legszínesebb és legígéretesebb eseményének tűnhet!

Ajánlatunk


zenés játék két részben

Roman Polanski hasonló című filmjéből készítette nagy sikerű színpadi rendezését, melyet nemzetközi alkotógárdával állított színre a PS Produkció. Eddig több millió nézőt vonzott szerte a világon a kultikussá vált vámpírparódia. Budapesten, 17 év után tovább folytatódik a különleges, fanyar humorú, látványos, szórakoztató, varázslatos musical sikertörténete.

Mozgalmas, pörgős időszak: gőzerővel készül a Fővárosi Nagycirkusz a „Csillagok, égbeli tűk” című előadásra

Ajánló


Macskabál van az elhagyott színház ódon színpadán. Minden évben egyszer megrendezik a bált, és erre összegyűlnek a környék - nagyon…

Az István, a király egy családi viszály története: Géza fejedelem halála után fia örökölné a hatalmat, de a hagyományokra hivatkozva…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!