Jegyvásárlás

Program


Piszkavas - A Pécsi Harmadik Színház vendégelőadása
6

Piszkavas - A Pécsi Harmadik Színház vendégelőadása

Piszkavas: könnyed játék és kegyetlen valóság mesteri ötvözete
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. március 18. vasárnap, 19:00

A Pécsi Harmadik Színház 2015. április 13-án tűzte műsorára Vincze János rendezésében, Parti Nagy Lajos magyar szövegével Martin McDonagh: Piszkavas című színművét. A bemutató óta a szakma és a közönség kiemelt figyelme kíséri az előadást, amely a 2016. évi Pécsi Országos Színházi Találkozón megkapta a Közönségdíjat, Füsti Molnár Éva színművész pedig a Magyar Művészeti Akadémia Alkotói díjában részesült.

,,Pécsett idén ennél jobb előadást nem lehet látni” – írta Piszkavas bemutatónkról Balogh Robert kritikus,
akinek véleményét osztják mind a szakmabéliek, mind a színházszerető közönség.
Az 1970-ben született Martin McDonagh a zord ír hegyek között megbúvó, Leenane nevű falu életéről szóló
trilógiájával robbant be üstökösként napjaink irodalmi életébe, s a nyerseségük ellenére is lenyűgöző művek
egy csapásra ismertté és elismertté tették őt világszerte. A trilógia első részeként megszületett, Leenane
szépe című színművét Parti Nagy Lajos remekbeszabott, bravúros nyelvhasználatú magyarításában, Piszkavas címen mutatja be teátrumunk.
A darab a negyvenes éveiben járó, hajadon Maureen és édesanyja, a zsarnokoskodó Mag történetét meséli el. A lány hosszú évek óta egyedül gondoskodik az anyjáról. Magánéletéből alig maradt meg számára valami. A darabban egyszerre mulatságos és mélyen megrázó, groteszk haláltáncként bontakozik ki a szereplők viszonyrendszerét meghatározó önzőség és kicsinyesség, a hétköznapokban jelenlévő gyűlölet, kegyetlenség, agresszió és brutalitás. McDonagh műve az elszigetelt, fullasztó, provinciális életmód sötétségéből való kitörés reményét-reménytelenségét állítja a középpontba. Afféle elvágyódás-dráma ez, mely sírva nevettet, hisz tragikum és komikum, könnyed játék és véres valóság mesteri ötvözete. E nemes irodalmi alapanyagot magyar fordítója egyedi köntösbe öltöztette. Miként egyik méltatója írja, Parti Nagy Lajos tollából Piszkavas címmel önálló nyelvi világú, öntörvényű ,,magyar” dráma született, ,,melynek szerzője Martin McDonagh, írója Parti Nagy Lajos”.
A Vincze János rendezte előadásban Bacskó Tünde, a Jászai-díjas Füsti Molnár Éva, László Csaba és Tatai
Gergő nyújt emlékezetes alakítást. Produkciónkat a 2016. évi Pécsi Országos Színházi Találkozón két elismeréssel jutalmazták: megkapta a Közönségdíjat, Füsti Molnár Éva Jászai-díjas színművész pedig a Magyar Művészeti Akadémia Alkotói díjában részesült az anya, Mag emlékezetes megformálásáért.

Ajánlatunk


“Mert van a Stradivari és egy átlagos hegedű, A Stradivari Stradivari, a másik meg középszerű! És én hazudhatnék neked tovább, de nem teszem! Te nem középszerű vagy, hanem tehetségtelen.

Vincze Balázs művészeti vezető, rendező-koreográfus jól ismeri a polgári színházi hagyományokat kedvelő táncrajongók ízlését, kiválóan alkalmaz táncszínpadra ismert és közkedvelt irodalmi klasszikusokat. Nagyszerű arányérzékkel teszi követhetővé a cselekményt a tánc nyelvén. Klasszikus alapokra épülő kortárs koreográfiája különleges és látványos, szakmailag magas színvonalú, mégis befogadható és közönségbarát.

A zenés színház történetének egyik legjelentősebb darabja tér vissza a budapesti közönség elé.

Ajánló


Gyere el! Nem fogsz megváltozni, de lesz a darabban egy-két hozzád hasonló figura. Talán még azt is megtudod, hogy miért…

A fiatal Edmond Dantest a menyegzőjéről viszik el a rendőrök egy feljelentés alapján. If várának börtönébe kerül, ahonnan nincs visszatérés.…

„Hegedűs a háztetőn… valahol mind azok vagyunk. Megpróbálunk egy letisztult dallamot kicsalni, miközben egyensúlyozunk, hogy ne szegjük nyakunkat. Nem könnyű!”

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!