Jegyvásárlás

Program


3. Vajda Gergely és Ábrahám Márta

3. Vajda Gergely és Ábrahám Márta

Vendégünk Vajda Gergely
Savaria Szimfonikus Zenekar

 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. december 7. péntek, 19:00

Vajda: Dűvő
Viski: Hegedűverseny
Bartók: Négy zenekari darab
Kodály: Marosszéki táncok

Közreműködik: Ábrahám Márta – hegedű

Vezényel: Vajda Gergely

Modernitás és hagyomány – talán ezzel a két szóval írhatnánk körül a legpontosabban Vajda Gergely és a Savaria Szimfonikus Zenekar hangversenyének műsorát.
A koncert első részében Vajda saját kompozíciója, a cigányzenészek vonós játékmódja által inspirált Dűvő hangzik el, majd Viski János (1906–1961) Hegedűversenye szólal meg Ábrahám Márta szólójával. 1947-ben írt kompozíciót a Bartók Béla Hegedűversenyét is számtalanszor sikerre vivő Zathureczky Edének ajánlotta Viski. Érdekesség, hogy a mű szólistája, Ábrahám Márta hegedűtanára, Kovács Dénes Zathureczky-tanítvány volt; az előadói hagyomány így generációról generációra közvetlenül öröklődhetett tovább. A versenyműben a klasszikus zenei formákat román népzenei elemekkel ötvözi Viski. Jellemző egy román hegedűművész megjegyzése 1949-ből: „A koncert fene nehéz, jól van megírva, teljesen román stílusú, tehát megtanulom ezt is.” A levél szerzője Bartók-tanítványként hivatkozik Viskire.
A hangverseny második részét Bartók és Kodály egy-egy emblematikus műve tölti ki. A Négy zenekari darab (1912, BB 64) hangszerelésében rendkívül izgalmas, Bartók színpadi mű-veihez sok esetben kapcsolódó megoldásokkal találkozhatunk.
Kodály műve, a Marosszéki táncok (1929) a népzenei elemeket egy klasszikus zenei formával, a rondóval ötvözi. Többek között ezzel a gesztussal alakítja ki azt a jellegzetes zeneszerzői stílust, mely a későbbi generációk – így például Viski – kompozíciós technikájára is nagy hatást gyakorolt.

Ajánlatunk


Ivan Menchell pergő, mély emberismeretről árulkodó vérbő komédiája sok-sok kacagás mellett megható, megrendítő pillanatokat kínál mindenkinek, aki valaha szeretett és szerették.

Vincze Balázs művészeti vezető, rendező-koreográfus jól ismeri a polgári színházi hagyományokat kedvelő táncrajongók ízlését, kiválóan alkalmaz táncszínpadra ismert és közkedvelt irodalmi klasszikusokat. Nagyszerű arányérzékkel teszi követhetővé a cselekményt a tánc nyelvén. Klasszikus alapokra épülő kortárs koreográfiája különleges és látványos, szakmailag magas színvonalú, mégis befogadható és közönségbarát.

Ajánló


Kukorica Jancsi és Iluska megindító szerelmi története, a csodás, magyar népmesei motívumokban bővelkedő daljáték, mely híven követi az eredeti művet…

Fellegi Anna - ének Budapesti Akadémiai Kórustrásaság (karigazgató: Balassa Ildikó) ARLtistic Dance Company (koreográfus: Albert Réka Lilla) Budafoki Dohnányi Zenekar…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!