Program


A római Santa Cecilia Akadémia Zenekara / vezényel: Sir Antonio Pappano / ZENEKARI PÁHOLY

A római Santa Cecilia Akadémia Zenekara / vezényel: Sir Antonio Pappano / ZENEKARI PÁHOLY

Olaszország első számú szimfonikus zenekarát, az 1908-ban alapított világhírű együttest olyan maestrók formálták a világ egyik legjobbjává, mint Leonard Bernstein és Jurij Tyemirkanov tiszteletbeli karmesterek, Giuseppe Sinopoli és Igor Markevitch zeneigazgatók, valamint a 2005 óta ezen a poszton álló sztárdirigens, Antonio Pappano.

Az 1959-ben Nagy-Britanniában, olasz szülők gyermekeként született, másfél évtizede a londoni Covent Garden opera zeneigazgatói posztját is betöltő muzsikus, a Royal Philharmonic Society Aranymedáljának 2015-ös díjazottja a romantikus repertoár egyik legavatottabb és legelismertebb előadóművésze. Vele rögzítette az olasz zenekar Csajkovszkij három utolsó szimfóniáját, így a nosztalgikus keringőjéről és elégikus lassú tételéről nevezetes V. szimfóniát is, amelynek felvételét a Guardian kritikusa rendhagyónak ítélte, mondván, a műnek nem a hagyományos nagyromantikus, végletesen szenvedélyes és traumák ihlette jellege kerül előtérbe, hanem klasszicizáló, letisztult formavilága, egyensúlya, valamint merész újításai.
Rossini Hamupipőkéjének nyitánya könnyedsége, energikussága miatt a koncertprogramok és a közönség kedvelt darabja. A különleges zenei élményt ígérő est második részében Saint-Saëns éppen százharminc éve befejezett, Liszt Ferenc emlékének ajánlott szimfóniája hangzik el, amely az Állatok farsangja című sorozatot is jegyző komponista életművének csúcspontja. Érdekessége, hogy a szimfonikus zenekarban ezúttal billentyűs hangszerek is szerepet kaptak, például zongora, valamint az alcímben is jelzett orgona, amely különleges színt kölcsönöz e méltán népszerű remekműnek.

Műsor:

Rossini: Hamupipőke - nyitány
Csajkovszkij: V. (e-moll) szimfónia, op. 64
Saint-Saëns: III. (c-moll, „Orgona”) szimfónia, op. 78

Vezényel: Sir Antonio Pappano

Közreműködik:

Daniele Rossi: orgona

Ajánló


Szophoklész: Oidipusz király című drámája nyomán írta: Pintér Béla

Utánaszámoltunk, és meglepődve láttuk: már 23 éve annak, hogy Balázs beköltözött a nappalinkba.…