Jegyvásárlás

Program


BÉCSI KLASSZIKUSOK – Haydn / Mozart - Sólyomi Pál, Rolla János és a MÁV Szimfonikus Zenekar – F/4

BÉCSI KLASSZIKUSOK – Haydn / Mozart - Sólyomi Pál, Rolla János és a MÁV Szimfonikus Zenekar – F/4

Joseph Haydn (1732-1809) a legidősebb volt a nagy bécsi klasszikusok között és mind Mozart, mind Beethoven tanultak tőle. Hangversenyünkön két szimfóniája hangzik el. A két szimfónia között Mozart egyik kiemelkedően nagyszerű kamaraműve hangzik el, a vonósnégyesre és klarinétra komponált Klarinétötös.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. június 16. péntek, 18:00

BÉCSI KLASSZIKUSOK

Joseph Haydn (1732-1809) a legidősebb volt a nagy bécsi klasszikusok között és mind Mozart, mind Beethoven tanultak tőle. Hangversenyünkön két szimfóniája hangzik el. Az első fiatalkori mű, még 30 éves kora előtt komponálta. Háromtételes, gyors-lassú-gyors felépítésű, mint a korabeli olasz operanyitányok. Ezeket nevezték akkor sinfoniának, a későbbi, többtételes zenekari műfaj innen kapta a nevét. Különösen szép a középső tétel, melynek formája siciliano, szicíliai pásztortánc. A későbbi Esz-dúr szimfónia 1782-ben keletkezett, amikor Haydn még udvari karmestere és zeneszerzője volt az Esterházy hercegi családnak. Ez a mű már négytételes, helyet kapott benne egy menüett is. A két szimfónia között Mozart egyik kiemelkedően nagyszerű kamaraműve hangzik el, a vonósnégyesre és klarinétra komponált Klarinétötös. A klarinét szólama nagyon szép és igényes, ezért szokták úgy is játszani, hogy a vonós szólamokat többszörözik, hozzátesznek nagybőgőt is, ezáltal a kamaramű klarinét-versennyé alakul át.

Rolla János, aki hangversenyünkön koncertmesterként irányítja a zenekart, 1968-ban szerzett hegedűművész diplomát a Zeneakadémián, tanára Kovács Dénes volt. 1969-ban 3. díjat nyert a Magyar Rádió hegedűversenyén. 1963-tól, alapítása óta volt a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertmestere és művészeti vezetője, ez alatt az idő alatt bejárták az egész világot, megszámlálhatatlan hanglemezük jelent meg, a világ leghíresebb hangszeres művészei szerepeltek koncertjeiken. Számos kitüntetést kapott, legfontosabbak közülük a Kossuth-díj, a Bartók-Pásztory-díj, a Francia Köztársaság Becsületrendje. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tiszteletbeli tanára. 

MŰSOR

Haydn: c-moll szimfónia, No. 52

Mozart: A-dúr klarinétkvintett, K. 581 (kamarazenekari átirat) km: Sólyomi Pál

Haydn: f-moll szimfónia, No. 49, “La passione”


KÖZREMŰKÖDIK
Sólyomi Pál – klarinét

VEZÉNYEL
Rolla János

Ajánlatunk


„Rájöttem, hogy az emberek soha nem fognak megváltozni. Mindig hagyni fogják, hogy az okosabb és erőszakosabb ember uralkodjon rajtuk. Aki mindent mer, annak lesz igaza! Aki felrúgja a szabályokat, az hozza majd a törvényeket, és aki a legtöbbet meri, annak az igaza lesz a legerősebb. És ráébredtem, hogy a hatalom mindig annak a kezébe kerül, aki hajlandó megragadni. Hogy csak merni kell. Ennyi az egész. És akkor elhatároztam, hogy én merni fogok.”

Daphne du Maurier regénye alapján a Szegedi Szabadtéri Játékok önálló bemutatója

Ajánló


Ezt a darabot irodalmunk tényleges szereplői és azok sorsa ihlették. A részleteket azonban sokhelyütt a szerzők és a műfaj igényei…

Macskabál van az elhagyott színház ódon színpadán. Minden évben egyszer megrendezik a bált, és erre összegyűlnek a környék - nagyon…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!