Jegyvásárlás

Program


BEFOGAD ÉS KITASZÍT A VILÁG – MÁCSAI PÁL ÉS HUZELLA PÉTER VILLON-ESTJE
3

BEFOGAD ÉS KITASZÍT A VILÁG – MÁCSAI PÁL ÉS HUZELLA PÉTER VILLON-ESTJE

Francois Villon versei: Az előadás kétszemélyes zenés színház

BEFOGAD ÉS KITASZÍT A VILÁG – MÁCSAI PÁL ÉS HUZELLA PÉTER VILLON-ESTJE
esőnap 2021. július 19. 20.30

Miért sikeresek Magyarországon ezek a fél évezredes balladák? A költőnagyságán túl nyilván azért, mert Villontépp magyar nyelvre fordították legtöbbszörés legtöbben,épp a huszadik században,ésépp a magyar irodalom legjelesebbjei. Ezeket a verseket szinte mindenki ismeri, sokan kívülről fújják: nemzedékekönmeghatározásánakállomása a villoni személyiségés az azt magyarraültetőszövegek iránti elfogult szeretet. A műsor sok fordítást használ: József Attila, SzabóLőrinc, Illyés Gyula, Mészöly Dezsőés Vas István szövegein túl Faludy közismert átirataiból is elhangzik jónéhány.

Huzella Péter a régi Kaláka együttes Villon-lemezén megjelent dalait és ehhez az előadáshozírt új szerzeményeit énekli, Mácsai Pál pedig nem csak mondja, játssza, éli a verseket, hanem énekel és gitározik is.A két gitár és az ének eredeti jogaiba helyezi vissza a verseket, hiszen Villon maga korában közismert dallamokra írt. A mai értelemben vett versként, zene nélkül megszólaló szövegek kortársi hangon szólnak.

Igazi különlegesség, izgalmas kaland Villon mindig érvényes, örök emberi szövegeit hallani közel félévezredes távolból, az új, a harmadik évezredben.