Program


Donizetti: Stuart Mária / MET - EA
2

Donizetti: Stuart Mária / MET - EA

Énekesek és operabarátok álma, hogy eljussanak New Yorkba, a legendás Metropolitan Operába. Az énekesek továbbra is nehéz helyzetben vannak, hiszen csak a legjobbak léphetnek ott fel. A közönség vágya azonban ma már könnyen teljesülhet: elég csupán a Müpáig utaznia, hogy a Metropolitan Opera Live in HD közvetítései segítségével, tizenkettedik éve élvezhesse a nagyszerű előadásokat.  több

Donizetti: Stuart Mária

Miután Verdi Traviatájának Violettájaként tavaly elsöprő sikert aratott a Metropolitanben, a sztárszoprán Diana Damrau ezúttal a 19. századi operairodalom újabb nagyszabású művében alakítja az egyik főszerepet, a mártírhalált halt Stuart Mária skót királynőt. Riválisa, I. Erzsébet angol királynő erőskezű alakját a BBC Cardiff Singer of the World versenyen feltűnt csodahang, Jamie Barton amerikai mezzoszoprán kelti életre. Kettejük második felvonásbeli jelenete a bel canto repertoár egyik leghatásosabb és legerőteljesebb csúcspontja - ebben a szereposztásban pedig igazi szenzációnak ígérkezik. A Mária szerelméért lángoló, de Erzsébet szívét is bitorló Leicester grófját a bársonyos hangú Stephen Costello alakítja, aki mindössze négy évad alatt Donizetti mindhárom Tudor-operájának vezető tenorszerepét megformálta. A könyörtelen tanácsadó Cecilként a már-már szemtelenül fiatal lengyel bariton, az utóbbi két-három évben meredeken felívelő pályát befutott Andrzej Filończyk lép színpadra, Talbotként pedig az olasz operát anyanyelvi szinten beszélő Michele Pertusi.
Szellem és kifinomultság jellemzi Maurizio Benini vezénylési stílusát - írta a kritika az est karmesteréről, a Donizetti muzsikáját szívügyének tekintő és a bel canto-operák igazi értőjének számító olasz dirigensről. A gyönyörű dallamokban, forrongó drámában gazdag művet a Metropolitan művészi arculatát meghatározó rendező, Sir David McVicar állította színpadra, a hely szelleméhez híven lenyűgöző látványvilággal, egyszerre ismerős és megdöbbentően újszerű megoldásokkal.

A Metropolitan Opera Live in HD közvetítések partnerünk, a Cikánek Management közreműködésével valósulnak meg.

Vezényel: Maurizio Benini

Szereplők:

Stuart Mária: Diana Damrau
Erzsébet: Jamie Barton
Leicester: Stephen Costello
Cecil: Andrzej Filończyk
Talbot: Michele Pertusi

Közreműködik: A Metropolitan Opera Ének- és Zenekara

díszlet, jelmez: John Macfarlane
fény: Jennifer Tipton
koreográfia: Leah Hausman
rendező: Sir David McVicar

Ajánló