Jegyvásárlás

Program


Hangforrás bérlet

Hangforrás bérlet

Hangforrás bérlet I. Közreműködők: a Miskolci Szimfonikus Zenekar ütősei és kürtkvartettje. Vezényel: Gál Tamás.
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. március 30. csütörtök, 19:00

Műsor: 
Nishimura: Ketiak – ütőkre
Hübler: Hangversenydarab négy kürtre és zenekarra
Bartók: Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára

Vezényel: 
Gál Tamás

Közreműködők: 
a Miskolci Szimfonikus Zenekar ütősei és kürtkvartettje

Immár a Miskolci Szimfonikus Zenekar műsorán hallható Bartók Béla hangszeres magnum opusa: a Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára (1936). Hasonlóan a pár évvel korábbi Cantata profanához, úgyszólván kinyilatkoztatás értékű Bartók-kompozícióról beszélhetünk a Zene… vonatkozásában is. E korszakalkotó darab lényegében máig nyitott könyv maradt az értelmezés egyéni kísérletei számára; egynémely pillanata szinte oly titokzatosan sokatmondó, akárcsak Mona Lisa mosolya. Tételeinek egymásutánjában mintha a négy európai őselem – föld, tűz, víz és levegő ‒ hangzó „megtestesüléseiként” születne világteljesség (ebben a sorrendben). Közülük a harmadik a bartóki éjszaka-poézis egyik legmegragadóbb foglalata. S tételpárjai révén egymás szomszédjaként nyílnak meg a műben titkos, ősi tudások mély kútjai, majd az eszményi jövő víziója is ‒ utóbbi mintegy az ünneplő, körtáncban egyesülő emberiség álomképeként. Mindez pedig valóságosan beethoveni hevülettel, sőt nem csekély mértékben a nagy előd iránti tiszteletadásként nyer megfogalmazást.

S ahogyan a Bartók-mű szerkezetének alapját eltérő karakterű, de összetartozó világú tételpárok alkotják, ugyanúgy a hangverseny egésze is hangszínek és stílusok dinamikus ellentéteire, valamint összhangjára épül. Tekintve, hogy az ütősök jelentősége kiemelt a Bartók-mű előadói gárdájában, a koncertműsort egy kizárólag számukra írt darab: a kortárs japán Akira Nishimura alkotása (1979) is kiegészíti. S az „egyensúly” ‒ vagy inkább a teljesség ‒ kedvéért a fúvósok szintúgy előkelő szerephez juthatnak Robert Schumann négy kürtre és nagyzenekarra írott romantikus Hangversenydarabjában (1849), főként annak szólistáiként (akik a Miskolci Szimfonikus Zenekar kürtművészei lesznek). A Hangforrás bérlet nyitó koncertje a szezon egyik legszínesebb és legígéretesebb eseményének tűnhet!

Ajánlatunk


Számít-e a múzsa csókja, és egyáltalán mi az? Honnan és hogyan jön a zene, a szöveg, és minden, amit nem a „józan ész” hoz létre, de ami nélkül az életnek semmi értelme?

A Müpa-beli koncerten balladák és tempósabb dalok, a legnagyobb slágerek közül huszonnégy szám csendül fel, ahogy eddig még soha: akusztikus, kamarazenei átiratban, két vokalista, zongora, hegedű, cselló és fuvola kíséretével.

A Jazz Side Story első kiadása 2018-ban egymást követően kétszer megtöltötte a Fesztivál Színházat. Szőke Nikoletta, Gájer Bálint és zenésztársaik most emelték a tétet.

Ajánló


A 60 perces angol nyelvű túrák mindennap háromszor (13:30, 15:00, 16:30) indulnak. Időszakosan olasz, francia, spanyol, német és magyar nyelvű…

Poirot nyomozó kényelmes hazaútra vágyik a legendás, káprázatos Orient Expresszen. Csakhogy az előkelő útitársak között akad valaki, aki nagyon gyanús.…

François Leleux a világ egyik legjobb oboaművésze, egyszersmind kiváló karmester. A Nemzeti Filharmonikus Zenekarhoz az utóbbi években úgyszólván „hazajár”: koncertjei…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!