Jegyvásárlás

Program


HARMÓNIA és NYUGALOM a Szolnoki Szimfonikusokkal
3

HARMÓNIA és NYUGALOM a Szolnoki Szimfonikusokkal

Műsor
Mendelssohn: E-moll hegedűverseny op. 64
Haydn: D-dúr zongoraverseny Hob.XVIII, No.11.
Haydn: 104. D-dúr ”Londoni” szimfónia

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. március 7. kedd, 19:00

HARMÓNIA és NYUGALOM a Szolnoki Szimfonikusokkal

Közreműködik:
Aiman Mussakhajajeva – hegedű
Lorenzo di Bella - zongora

Vezényel: Fan Ting

“A hegedűverseny”-nek is tartott szerzeményét Mendelssohn 1844-ben, harmincöt évesen, utolsó alkotói korszakában komponálta, s ezzel a műfaj egyik remekművét sikerült megalkotnia. A klasszikus örökséget nemesen romantikus stílusban folytatta, és hatásosan foglalta össze benne saját zeneszerzői erényeit. Az E-moll hegedűverseny megírásakor Mendelssohn segítőtársa Ferdinand David, a lipcsei Gewandhaus zenekar jeles hegedűvirtuóza és hangversenymestere volt, aki a hangszer technikájára vonatkozó gyakorlati tanácsaival járult hozzá a darab létrejöttéhez. 1845-ben pedig ő volt az, aki először játszotta közönség előtt ezt az érzelmekben igen gazdag, megkapó szépségű művet.

A D-dúr zongoraverseny kiemelkedik Joseph Haydn versenyművei közül, mivel a szerzőnek ebben a darabban sikerült a legvirtuózabban kezelnie a szólóhangszert. A mű azért is jelentős, mert annak 1784-ben nyomtatásban megjelent kiadása elsőként nevezte meg kifejezetten a fortepianót szólóhangszernek a csembaló helyett. A szerzőnek ez az egyetlen zongoraversenye, amely a mai napig nagy népszerűségnek örvend. Azt pedig, hogy már saját korában is a legelterjedtebb volt Haydn versenyművei közül, szellemes és könnyed stílusa mellett a Rondo all’Ungherese feliratot viselő zárótételének köszönheti.

Haydn az 1790-es években egy impresszárió meghívására két alkalommal is hosszabb időt töltött Londonban. Szerződése értelmében új szimfóniákat kellett írnia a brit fővárosban. Összesen tizenkét ilyen művet komponált, melyek bámulatra méltó summái szimfonikus életművének. A sorozat utolsó darabjára végérvényesen ráragadt a “London” jelző, de a zárótétel hangzására utalva gyakran nevezik “duda”-szimfóniának is. A mű egyben hódolat és tiszteletadás Mozart előtt is, akinek halálhíre mélyen megrendítette Haydnt.

Ajánlatunk


zenés átirat két részben

Az egyszerre szívszorító és mulatságos tragikomédiában két, egymástól távol élő nővér, az egykor szépségükről elhíresült Szkalla-lányok sokszínű, sokféle dinamikájú küzdelmét látjuk az idő múlásával, a méltósággal viselt öregedésért, a külvilág figyelméért, az emberi kapcsolatok megtartásáért.

Ajánló


zenés családi roadmovie 10-től 100 éves korig

Rádiós, a fiatal tudós a számítógépe tökéletesítésén dolgozik a padláson. Ide érkezik meg négy bolyongó szellem – Kölyök, Meglökő, Herceg…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!