Jegyvásárlás

Program


Hatker Hatkor - "Megy a gőzös, megy a gőzös..."

Hatker Hatkor - "Megy a gőzös, megy a gőzös..."

Katona Csaba történész előadássorozata

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. december 13. kedd, 18:00

Hatker hatkor – helytörténeti klub
„Megy a gőzös, megy a gőzös…” – Az első pesti indóházból a Nyugati Pályaudvarig

A 19. század nem csupán a romantika, de az ipari fejlődés páratlan ütemű évszázada is volt. A tömegközlekedést és az áruszállítást egyaránt új alapokra helyezte, majd forradalmasította a vasút, amely a reformkor éveiben már Magyarországon is megjelent. Közismert: az első magyar vasút Pestről indult Vácra 1846. július 15-én. De hogyan és főleg honnan indult el? Mikor, hova és ki építtette az első magyar indóházat? És miért kellett azt elbontani 1877-ben, hogyan épült fel a helyén a jóval modernebb Nyugati pályaudvar, és hogyan függött ez össze a Nagykörút kiépítésével? Terézváros helytörténetének egy olyan epizódját öleli fel az előadás, amelynek országos jelentőségű kontextusa is van.

2022-es helytörténeti tagsági kártyával ingyenes.
A 2023-as helytörténeti tagsági kártya december 1-től megvásárolható az Eötvös10 jegypénztárában!
A tagsági kártya ingyenes részvételre jogosít az év során 5 helytörténeti előadáson és a férőhelyek függvényében 3 helytörténeti sétán.

A sétákon a résztvevők létszáma max. 30 fő lehet, ezért a jelentkezéseket a meghirdetést követően kizárólag időrendi sorrendben tudjuk elfogadni.

Fotó: Fortepan/Somlai Tibor

Ajánlatunk


Lázár Ervin mesejátékát már számos változatban láthatták az író rajongó olvasói. Tévéjáték, könyv, vagy színházi formában, sőt egy generáció nevelkedett Dömdödöm kedves versmondásán, vagy Bruckner Szigfrid hencegő oroszlán nagyzolásain.

1905. Elárverezik a párizsi Operaház teljes hajdani berendezéseit. Többek között egy csillárt, amely a kikiáltó szerint egy máig sem tisztázott baleset okozója volt. A baleset tetteseként az Operaház titokzatos Fantomját emlegették.

Ezt a darabot irodalmunk tényleges szereplői és azok sorsa ihlették. A részleteket azonban sokhelyütt a szerzők és a műfaj igényei alakították.

Ajánló


A belépőjegy tartalma a múzeum kiállításának megtekintését (végvári életpanoptikum, huszárbaba gyűjtemény, régi eszközök gyűjteménye, porcelánbaba gyűjtemény, csárda múzeum, lovas eszközök…

A világhírű francia mágus, Eric Lee először Budapesten.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!