Jegyvásárlás

Program


Hommage á Kodály

Hommage á Kodály

Hommage à Kodály
Sej Nagyabonyban, Á-bé-cé-dé, rajtam kezdé, Ó mely sok hal terem az nagy Balatonban - ki ne dúdolta volna akár önkéntelenül is ezeket a valamennyiünk által ismert, hozzánk tartozó, velünk élő dallamokat?

 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. március 7. kedd, 19:30

E mindennapos zenei valóságot Kodály Zoltán első nagyszabású színpadi művének, az 1926 októberében bemutatott Háry Jánosnak köszönhetjük, mellyel első ízben kerülhetett operaszinpadra - s igy részben a nagyvárosok közönsége számára is a figyelem középpontjába - a magyar népdal. Nem véletlen, hogy a Háry Jánosban szereplő dallamok mit sem vesztettek ismertségükből, sőt. Debrecennek különösen erős a kötődése e műhöz, hiszen 1934-ben először városunkban adták elő szabadtéren az átdolgozott, kibővített változatot.

A Garay János reformkori költő: Az obsitos c. elbeszélő költeményéből készült darab zenei szövete különösen érdekes, alapvetően szimfonikus jellegű, a tisztán zenei fogantatású formavilághoz áll közel. Ez sokat segített abban is, hogy míg maga a daljáték leginkább magyar honban aratott és arat osztatlan sikert, az opera zenei anyagából formált Háry János-szvit mindmáig népszerű választott darabja a rangos hangversenytermek programjának is.

Előadásunk elnevezése nem véletlen. Szinte napra pontosan 50 esztendeje, hogy az egyik legnagyobb magyar komponista, a Psalmus, a Székelyfonó, a valamennyiünk zenei táplálékául szolgáló, remekbe szabott kórusművek szerzője, a Missa Brevis, a Galántai táncok, a Fölszállott a páva alkotója eltávozott közülünk. Különösen fontos évforduló ez számunkra, a nevét viselő, szellemiségét képviselő együttesek tagjainak. Emlékezhetünk-e rá méltóbb módon, mint e jelentős műve ismételt előadásával?

Kodály Zoltán hatása felmérhetetlen mind a mai napig. Akiknek volt olyan szerencséjük, hogy napiénekórákat adó általános vagy középiskolába járhattak, egész életükben érzik Kodály Zoltán munkásságának pozitív hatását, szellemi örökségének meghatározó jelentőségét. A mindennapi minőségi zenejelenléte - akár ha csak egyszerűen életünk természetes része az értékes, színvonalas zenei közlés és az ehhez kapcsolódó, ezáltal kialakuló érzékenység, az ezzel együtt járó lelki minőség- valójában egész életünket emeli fel és teszi teljesebbé, pontosan a kodályi gondolat megvalósulásaként.

Műsor:

Kodály: Háry János, op.15

Közreműködik:

Debreceni Népi Együttes (művészeti vezető: Hercz Vilmos)

Lautitia Gyermekkar (karigazgató: Nemes József)

Kodály Kórus Debrecen (karigazgató: Szabó Sipos Máté)

Kodály Filharmonikusok Debrecen

Vezényel: Kovács László

Ajánlatunk


Kukorica Jancsi és Iluska megindító szerelmi története, a csodás, magyar népmesei motívumokban bővelkedő daljáték, mely híven követi az eredeti művet - és amely több mint száz éve visszatérő sikerdarabja a hazai és határon túli színpadoknak -, negyven év után ismét látható lesz a Budapesti Operettszínházban.

A valaha volt legjobbnak tartott Queen-show érkezik egy felejthetetlen koncertre! Több ez, mint nosztalgia: a számtalanszor díjazott és méltatott, világhírű Killer Queen együttes kapcsán a neves People magazin egyenesen úgy nyilatkozott, hogy Freddie Mercury újra él! Itt az alkalom, hogy átélje a hátborzongató csodát és ezrekkel énekelje a jól ismert szövegeket.

Ajánló


Az István, a király egy családi viszály története: Géza fejedelem halála után fia örökölné a hatalmat, de a hagyományokra hivatkozva…

A 60 perces angol nyelvű túrák mindennap háromszor (13:30, 15:00, 16:30) indulnak. Időszakosan olasz, francia, spanyol, német és magyar nyelvű…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!