Jegyvásárlás

Program


Itáliai utazás: Baziliszkuszok

Itáliai utazás: Baziliszkuszok

A film három fiatalember, Francesco, Sergio és Antonio céltalan életét követi egy szegénység sújtotta kis basilicatai faluban. Mivel mindannyian munkanélküliek, az idejüket csavargással és csajozással töltik. Egy nap Antoniót a nagynénje megkéri, hogy kísérje el őt és unokatestvéreit Rómába.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. május 30. hétfő, 18:30

Itáliai utazás 2022

Tizenkét alkotás Olaszország legújabb filmterméséből és klasszikusaiból
2022. február 14. - 2022. június 22.

Ismét „Itáliai utazásra” hívjuk nézőinket az Urániába. Immár negyedik alkalommal hirdetijük meg az olasz tájakhoz, városokhoz kötődő vetítéssorozatunkat, amelyben új és klasszikus filmek segítségével, a Budapesti Olasz Kultúrintézet közreműködésével újból végigkalandozhatjuk az Appennini-félszigetet, és felfedezhetjük az olasz filmművészet fantasztikus értékeit.

Ezúttal néhány jellegzetes helyszínt emeltünk ki és ezek köré szerveztük a tizenkét vetítésből álló sorozat programját. Több filmmel is érintjük Rómát és környékét, megfordulunk Toszkánában, Emilia-Romagnában, Abruzzóban, ellátogatunk délre, Nápolyba, Basilicatába és Szicíliába. A válogatást több évforduló is alakította. Ahogy legutóbb Fellini, úgy most Pier Paolo Pasolini születésének századik évfordulójáról emlékezünk meg. Monica Vittit, aki tavaly novemberben töltötte be 90. évét, első nagy sikerével, A kaland című Antonioni-filmmel ünnepeljük. A tavaly elhunyt Lina Wertmüllertől, az első Oscar-jelölt rendezőnőtől pedig a Magyarországon alig játszott Baziliszkuszok című filmjével búcsúzunk. A sorozat filmjeiben Monica Vittin kívül olyan sztárokat láthatunk, mint Anna Magnani, Elio Germano vagy Toni Servillo. Lesznek vendégeink is: Paolo Genovese és a Alberto Rizzi filmrendezők egy-egy filmjüket kísérik el hozzánk. A vetítések előtt pedig az olasz film és kultúra szakértői tartanak bevezetőt. A filmeket eredeti nyelven, felirattal láthatják nézőink.

ITÁLIAI UTAZÁS: BAZILISZKUSZOK /  basilischi
olasz film, 85 perc, 1963
olasz nyelven, magyar felirattal

A film három fiatalember, Francesco, Sergio és Antonio céltalan életét követi egy szegénység sújtotta kis basilicatai faluban. Mivel mindannyian munkanélküliek, az idejüket csavargással és csajozással töltik. Egy nap Antoniót a nagynénje megkéri, hogy kísérje el őt és unokatestvéreit Rómába. Elfogadja az ajánlatot, és beiratkozik egy római egyetemre, hátrahagyva két barátját. Aztán mégis visszatér a faluba, kezdetben úgy tervezi, csak egy napra. De végül soha nem megy vissza Rómába, hanem barátait választja, és azt a helyet, ahol felnőtt, annak minden hátránya ellenére.

A Baziliszkuszok a tavaly, 93 éves korában elhunyt nagy olasz rendezőnő, Lina Wertmüller első játékfilmje, amelyet Magyarországon alig ismernek, csak filmklubokban vetítettek. Wertmüller volt az első nő, akit rendezői Oscar-díjra jelöltek (1976-ban a Világszép Pasqualino című filmért), és 2019-ben megkapta az akadémia életműdíját. A Baziliszkuszokat, amely címében játékosan a történet helyszínéül szolgáló régió nevére is utal, Fellini Bikaborjak című filmjéhez szokták hasonlítani, annak déli párdarabjaként. A film restaurálását Basilicata tartomány is támogatta, ezzel is tisztelgett a rendezőnő előtt, aki soha nem tagadta meg lucanai (basilicatai) származását.

Rendező: Lina Wertmüller
Szereplők: Antonio Petruzzi, Stefano Satta Flores, Sergio Ferranino

Az Itáliai utazás sorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.
Együttműködő pertnerünk a Budapesti Olasz Kultúrintézet.

Ajánlatunk


A zenében a historizmus nemcsak azt jelenti, hogy korabeli hangszerek kópiáin szólalnak meg régi művek: olykor azt is, hogy az előadók felelevenítenek egy olyan szokást, amelynek több évszázada hódoltak a zenekedvelők.

..Némi EU-s támogatosítás, színház a záhníszben. Görbetükörerdő, disznógömb, telefonfül. Pár művészi vénával megáldott vendégmunkás, plusz egy talicska aprómajom. Vagyis lidérc. Lúdvérc. Osszátok be..

Ajánló


Giuseppe Verdi AIDA Opera három részben, négy felvonásban, olasz nyelven, magyar, angol és olasz felirattal

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!