Jegyvásárlás

Program


ÍZEK, HELYEK, ÜNNEPEK

ÍZEK, HELYEK, ÜNNEPEK

Akik beszélgetnek: SALY NOÉMI művelődés- és gasztrotörténész és SÜMEGI NOÉMI kulturális újságíró

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. október 10. hétfő, 18:00

ÍZEK, HELYEK, ÜNNEPEK - A SZÜRET ZAMATA

A régi magyar hagyományok még gazdag szüreti lakomákról szóltak, tájegységenként változó ételkülönlegességekkel. A munka dandárja az aratással kezdődött és a szürettel végződött, nagy öröm volt az új kenyér és az új bor megünneplése. Reggelire, szedéskor és ebédre is finomakat ettek, az esti, hajnalig tartó mulatságról nem is beszélve: kifejezetten szüreti étel volt a szüreti húsosfazék és a szőlőcsősz levese, a mustos pecsenyét a frissen csavart szőlő levével ízesítették, a szüreti kacsapecsenyéből sem hiányozhatott a bor. De volt szőlőlevélbe tekert tőtike, szőlős rétes, szőlős lepény, szüreti rakott tészta, szüreti torta – kellett is a sok alkoholt felszívni. A népszokások aztán fokozatosan kivesztek, átalakultak, divattá váltak ugyanakkor a szüreti fesztiválok, és a megújuló hagyomány szerves része a gasztronómia. A budai sváboknak köszönhetően százötven éve még virágzó szőlőkultúra uralkodott a magyar fővárosban is: egy lelkes csapat, a Kadarka Kör tagjai néhány éve elhatározták, hogy feltámasztják a budai vörösbor hagyományát, októberben pedig szüreti mulatságot rendeznek a Svábhegyen fekvő Jókai-kertben. Saly Noémi minderről sokat tud mesélni.

Ajánlatunk


Komikussá vált történet egy tanárról, Nyúl Béláról, akit meghurcolnak, feláldoznak a politika oltárán egy Hannibálról szóló, látszólag jelentéktelen tanulmány miatt, aminek állításait nem hajlandó visszavonni.

Molnár Ferenc vígjátéka egy furcsa szerelmi négyszög története ironikus, szívfacsaró mese.

Ajánló


Az ezeregy éjszaka az egyik legismertebb és legcsodálatosabb mese az egész világirodalomban. Páratlanul gazdag és színes történet szerelemről, hűségről, örök…

Ha sírva akar nevetni, ezt az előadást ne hagyja ki!

„Hegedűs a háztetőn… valahol mind azok vagyunk. Megpróbálunk egy letisztult dallamot kicsalni, miközben egyensúlyozunk, hogy ne szegjük nyakunkat. Nem könnyű!”

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!