Jegyvásárlás

Program


Kodály Fesztivál-Perényi Miklós és a Concerto Budapest

Kodály Fesztivál-Perényi Miklós és a Concerto Budapest

PERÉNYI MIKLÓS ÉS A CONCERTO BUDAPEST KONCERTJÉNEK VETÍTÉSE
Hírös Agóra Otthon Mozi
A Hírös Agóra és a MÜPA együttműködésének eredményeként a Müpában 2013. november 25-én megrendezésre került nagysikerű koncert ingyenes vetítése a Hírös Agóra Otthon Moziban.
 
 több

Aktuális előadások



Vezényel:
Leon Botstein
Közreműködik:
Perényi Miklós – gordonka
 
Program:
Elgar: Délen (Alassio) - koncertnyitány, op. 50
Lalo: Csellóverseny op. 76
R. Strauss: Don Quixote, op. 35
 
Perényi Miklós zenészcsaládban született. Édesapja, Perényi László Kodály Zoltántól tanult zeneszerzést, zenepedagógus volt, és nővére, Perényi Eszter is a zenész pályára lépett. Tehetségét korán felfedezték, első önálló koncertjét kilencéves korában adta.  A Hungaroton 2003-ban három lemezen adta ki Kodály összes csellóművét Perényi, Várjon és Takács-Nagy Gábor közreműködésével.
Perényi gyerekként játszott is Kodály Zoltánnak. A zenekutató-zeneszerző csellószonátáját (1915) tizennégy éves korában kezdte el tanulni, a mű azért is fontos, mert Bach óta az első jelentős szólódarab volt, amely csellóra íródott. A budapesti Zeneakadémia után a római Santa Cecilia Accademián is diplomát szerzett 1962-ben. 1974 óta tanít a Liszt Akadémián, s a koncertezés és az oktatás mellett zeneszerzéssel is foglalkozik. Repertoárja a barokktól a kortárs művekig terjed.
Munkásságát kétszer is Kossuth-díjjal ismerték el.
Edward Elgar 1903-1904 telét családjával együtt az olasz tengerparton, Alassio városában töltötte. Hosszú sétákat tett, és a vidék, az épületek, valamint a város története nyújtottak inspirációt a nyitány megszületéséhez. A premiert 1904. március 16-án tartották a Covent Gardenben, az Elgar Fesztivál harmadik napján.
A maga korában nagyra becsült, spanyol származású francia zeneszerző, Édouard Lalo elsősorban Spanyol szimfóniájának és operájának, az Ys királyának köszönheti ismertségét. Csellóversenyét 1876-ban komponálta. A nyitótételt lassú bevezetés előzi meg, amelynek zenei anyaga a gyors részben is alapvető jelentőséggel bír. A spanyol kolorit meghatározó ebben a művében is.
Richard Strauss1896 nyarát feleségével együtt Firenzében töltötte, itt kezdte foglalkoztatni egy zenekari darab megírása, Cervantes lovagregénye alapján. A darab bemutatója 1898-ban volt Kölnben. Először a vonóskar szólaltatja meg azt a témát, amely a búsképű lovag megszemélyesítője, és a későbbiekben a szólócselló dallama lesz, míg Sancho Panzát brácsaszóló jeleníti meg. A zene tökéletesen ábrázolja a regény történéseit.

Ajánló


A már-már hitchcocki hagyományokat követő filmben az eseményeket végig a feleség szemszögéből követjük, miközben a néző számára is kérdéses az…

The Bikeriders amerikai krimi-dráma, 116 perc, 2024 angol nyelven, magyar felirattal

All Of Us Strangers dráma, 105 perc, 2023 angol nyelven, magyar felirattal

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!