Jegyvásárlás

Program


MetRumBach - Metrum est Kondor Ádám és Krasznahorkai László műveiből

MetRumBach - Metrum est Kondor Ádám és Krasznahorkai László műveiből

Kondor Ádám újragondolt Bach kantátája, egy lehetséges 7. Brandenburgi verseny születése. Krasznahorkai László szövegeihez eddig is kínálkozó Bach-vonatkozás váratlan kontextusba kerül. Zene és szöveg párbeszéde születik meg a Metrum Ensemble és Kornis Mihály színművész tolmácsolásában.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. október 5. kedd, 19:00

A BUDAPESTI ŐSZI FESZTIVÁL eseménye

METRUMBACH
METRUM EST KONDOR ÁDÁM ÉS KRASZNAHORKAI LÁSZLÓ MŰVEIBŐL

A Metrum Ensemble tevékenységének egyik fontos küldetése Kondor Ádám gazdag életművének a megszólaltatása. Ez az est Kondor zeneszerzői világának három, jól elkülöníthető arcát mutatja be.

Először egy lehetséges 7. Brandenburgi verseny születik Kondor kedvenc Bach Kantátájának újragondolásából. Legújabb darabja ez a szerző sok-sok átiratának, melyekben ezerféleképpen képes elődei bőrébe bújni. A következő, a Magic sorozat kisebb lélegzetű, csodaváró darabjaiból ez alkalomra kiválasztott mű Kondor legsajátabb zeneszerzői stílusát reprezentálja. Szünet után pedig egy mesebeli világ bontakozik ki a 20. század fordulójára álmodott, feltételezett posztromantikus stílusban.
A nagyívű félórás mű a járványidőszak szülötte. Lehetséges zenetörténeti előképe Mozart hasonlóan minizenekarra írt zenei tréfája. A Vidám falusi muzsikusok viszont, (Glückliche Dorfmusikanten) egy világjárvány éles kontrasztjaként hirdeti az élet örömét, szinte tapintható zenei trükkökbe, humorba öltöztetve.

A különleges hangszerelésből fakadó hangzásvilág sok meglepetést tartogat nemcsak a közönség, hanem az előadók számára is, hiszen a két nagyobb mű ősbemutató, amelyek első alkalommal való fölfedezése hónapokon át tartó, izgalmas folyamat.

Krasznahorkai László írói és Kondor zenei világának összekapcsolása már régóta kézenfekvő lehetőség.  Krasznahorkai legújabb könyvének, a Herscht 07769-nek a megjelenése volt a végső inspiráció ahhoz, hogy ez a találkozás ténylegesen életre keljen. A könyv szövegét át meg átszövő Bach-vonatkozás váratlan kontextusba kerül, és a jelentések meglepő perspektíváit kínálja. Ezzel a kínálattal él a hangverseny. A szövegeket és zenéhez való kapcsolódásukat Kornis Mihály eleveníti meg. Mindehhez a helyszín, a csodálatos, felújított Rumbach zsinagóga biztosít varázslatos légkört és teret.

Műsor:
Krasznahorkai László: Herscht 07769 – részletek
S. Bach – Kondor Ádám: Ein anderes Brandenburgisches Konzert (nach BWV 61) – ősbemutató
Krasznahorkai László: Herscht 07769 – részletek
Kondor Ádám: Magic No. 9
*****szünet ****
Kondor Ádám: Glückliche Dorfmusikanten – ősbemutató

Közreműködők:
Kornis Mihály író
Rákóczy Anna fuvola
Turcu Diana-Maria hegedű
Horia Dumitrache klarinét
Südi Bálint kürt
Schallinger Artúr csembaló
Fervágner Csaba nagybőgő
Agárdi Eszter cselló
Kántor Balázs cselló

Vezényel: Rozmán Lajos művészeti vezető

Az épület szent hely. Kérjük, ennek megfelelő ruházatban érkezzen. Férfiaknak fedetlen fővel a zsinagóga területén tartózkodni tilos. A belépéskor biztonsági ellenőrzést végeznek, emiatt kérjük jóval a kezdés előtt érkezzen.

Támogató: Metrum Egyesület, Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata

Ajánlatunk


Poirot nyomozó kényelmes hazaútra vágyik a legendás, káprázatos Orient Expresszen. Csakhogy az előkelő útitársak között akad valaki, aki nagyon gyanús. Annyira gyanús, hogy bele is hal. A gyilkos pedig közöttünk van, hölgyeim és uraim… és nem is biztos, hogy egyetlen áldozattal beéri.

Mogyeszt Muszorgszkij BORISZ GODUNOV Opera négy felvonásban, prológussal, orosz nyelven, magyar, angol és orosz felirattal

A musicalben árva gyerekek egy csapata kószál a háborús front kellős közepén. Egy békés hajlékra vágynak, ahová behúzódhatnak éjszakára. És természetesen egy jó falatra. Ha nem kapnak ételt, akkor elcsenik maguk. De ugyan ki tudna haragudni rájuk? Csak túl akarják élni a háborút. Ma, amikor milliók kényszerültek elhagyni otthonukat, ez is döbbenetesen ismerős üzenet.

Ajánló


Jössz éjfélkor babzsákra huppanva, az előadóktól karnyújtásnyira klasszikus zenét hallgatni? A kérdés tíz évvel ezelőtt talán furcsán hangozhatott, de a…

Pietro Mascagni / Ruggero Leoncavallo PARASZTBECSÜLET / BAJAZZÓK Operák olasz nyelven, magyar, angol és olasz felirattal

Ezt a darabot irodalmunk tényleges szereplői és azok sorsa ihlették. A részleteket azonban sokhelyütt a szerzők és a műfaj igényei…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!