Jegyvásárlás

Program


Miklósa Erika kamaraestje

Miklósa Erika kamaraestje

A Liszt Ferenc és Prima Primissima díjjal kitüntetett énekesnő, Miklósa Erika, és hazánk meghatározó, immár 54 éve koncertező együttese, a Liszt Ferenc Kamarazenekar közös kamaraestje tartalmas kikapcsolódást ígér a hangversenyre látogató közönség számára.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. április 30. vasárnap, 19:30

Dinamikus, lendületes Bach-kamarazene, majd a világ egyik első, hangfestésben, hangulatokban felettébb gazdag, szinte láttató barokk programzenéje alkotja az est első részét. Műsorukban ezt követően visszafogott, neoklasszikus, de a hangverseny stílusába pontosan illeszkedő norvég vonószenekari  kitekintés, végül sokrétű, a szoprán-koloratúrszoprán hangi adottságokat maximálisan kihasználó, megragadó Händel-szólókantáta hallható.

Bach: III. brandenburgi verseny, BWV 1048

 Johann Sebastian Bach 1719 táján került kapcsolatba a lelkes zenebarát Christian Ludwig brandenburgi őrgróffal, aki néhány kompozíciót kért udvari zenekara számára. Halála után több száz koncert került elő hagyatékából, köztük – Vivaldi számos alkotása mellett – Bach 6 versenyműve is, mely a berlini királyi könyvtárba kerülve nyomtatásban csak 1850 táján jelent meg. Bár a fiatal Bach példaképének tekintette Vivaldit, ezekben a műveiben alapvetően eltért az olasz mester által fémjelzett hagyománytól. Mindegyik versenyművében különböző hangszer összeállítást „állított szembe” a zenekarral, viszont a sorozat legnépszerűbbé lett, kéttételes darabjában, a G-dúr hangnemű III. brandenburgi versenyben nem alkalmaz külön szólóhangszert. Ebben a koncertben Bach csak vonósokat használ. Három triócsoportot állít egymással szembe: Egy 3 hegedűből, egy 3 brácsából és 3 csellóból álló csoportot, melyet egy continuo (nagybőgő és csembaló) egészít ki..

Boccherini: D-dúr divertimento – „Éjjeli őrjárat Madridban”

 Luigi Boccherini (1743-1805) olasz gordonkaművész-zeneszerző koncertező művészként illetve udvari zeneszerzőként bejárta Európa számos országát, majd életének második felét Madridban élte le. Legjelentősebb kompozíciói szimfóniái, gordonkaversenyei és vonós kamarazenéje. Ez utóbbiak közé tartozik a vonósötösre komponált D-dúr divertimento (eredeti címe szerint „La musica notturna delle strade di Madrid”), melynek gitár-kvintett átirata is létezik. A 9 tételes szerenád képzeletbeli programja: Madrid utcáin őrség vonul este. Megkondul a harang, s ezzel vége a szolgálatnak, váltás következik. Dobpergés után elindul az őrjárat. Elhaladnak a vakok menhelye mellett, ahol a lakók menüettet táncolnak. Majd egy kolostor közelében járnak, innen ünnepi ének szűrődik ki. Ezután egy utcai énekes gitárkíséretes szerenádját halljuk, amelyet kóbor cigány hegedülése szakít félbe. Újra pereg a dob, és az őrség katonainduló hangjaira távozik a kaszárnyába.

Grieg: Holberg-szvit,  Op.40

 Edvard Grieg zeneszerzői stílusában a norvég népzene hagyományait ötvözte az európai romantikus zene hagyományaival, s ezen a téren Csajkovszkijjal is kölcsönösen hatottak egymásra, aki ugyanezt az irányt követte. Norvég táncai is ezt a kettős inspirációt képviselik. A ma felhangzó Holberg-szvit inkább az egyetemes zenetörténeti hagyaték iránti érzékenységét mutatja, remek karakterizáló képessége mellett.

A hivatalosan „Holberg idejéből” című és a mű karakterét is meghatározó „szvit régi stílusban” alcímű Holberg-szvit 1884-ben keletkezett a dán-norvég humanista drámaíró, Ludvig Holberg születésének 200. évfordulója alkalmából. Az eredetileg zongorára írott 5 régi, Holberg korabeli tánctételt tartalmazó művet maga a szerző hangszerelte át 1885-ben vonószenekarra.

Händel: Il delirio amoroso (Szerelmi mámor) – szólókantáta, HWV. 99.

Georg Friedrich Händel (1685-1759) hatalmas vokális életművében az operák, oratóriumok, latin és angol nyelvű szakrális kompozíciók mellett több, mint száz olasz nyelvű kantátát is találunk (mintegy 90%-ban szoprán szóló hangra). Ezek közül való az Il delirio amoroso néven ismertté vált kantáta. A kompozíció keletkezésének időpontjáról annyit tudunk, hogy a kottamásoló számlája 1707. február 11-i dátumot mutat, tehát bizonyára ezidőtájt született a kantáta. Händel Rómában gyakran megfordult Benedetto Pamphili kardinális (Corelli fő támogatója) palotájában, és valószínűleg ő volt a kantáta szövegírója. A bemutató is Pamphili „Accademiáján” volt, Pasqualino Tiepoli kasztrált előadásában, a hegedűszólót Antonio Montanaro, Corelli tanítványa játszotta, a produkciót Händel a csembaló mellől irányította. Az akkoriban Itáliában általánosan ismert és kedvelt antik történet Tirsi és Clori szerelmét idézi meg.

Műsor:

J.S. Bach: III. Brandenburgi verseny, BWV1048

Boccherini: Éjszakai őrjárat Madridban, op.30

Grieg: Holberg szvit, op.40

Händel: Szerelmi mámor „Il delirio amoroso”, HWV99

Közreműködik:

Miklósa Erika – ének

Liszt Ferenc Kamarazenekar

Ajánlatunk


Budapest, 2024. október 10. – A Piero Barone, Ignazio Boschetto és Gianluca Ginoble alkotta világhírű olasz pop-opera trió, az IL VOLO, egy felejthetetlen koncerttel tér vissza Budapestre, hogy elvarázsolja a magyar közönséget az MVM Dome színpadán, 2024.10.10-én.

félig mese félig musical 9-99 éves korig, két részben

"Az improvizációval és interaktivitással fűszerezett, porcukor illatú estén felülünk az érzelmi hullámvasútra, és hősünkkel együtt fejest ugrunk egy különös kalandokkal teli utazásba, amelynek a végén az alábbi legfontosabb kérdésekre megtalálhatjuk a választ! – Megsúgom, sokkal közelebb van, mint gondolnánk." – Pokorny Lia

Ajánló


Az ezeregy éjszaka az egyik legismertebb és legcsodálatosabb mese az egész világirodalomban. Páratlanul gazdag és színes történet szerelemről, hűségről, örök…

A SZINDRA TÁRSULAT előadása üzenet a mai fiataloknak, hogyan veszíthetjük el egymást, és magunkat egy fesztivál mámorában.

A Vivace Táncforgatag 6 budaörsi sportegyesület és 300 táncos részvételével kerül megrendezésre 2024 június 1-én, 18 órai kezdettel a RaM-Art…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!