Jegyvásárlás

Program


Aktuális előadásokRendező: Valérie Lesort és Christian Hecq

Szerelők:Christian Hecq (Jourdain úr), Yoann Gasiorowski (Cléonte), Sylvia Bergé (Jourdain úr felesége), Clément Hervieu-Léger (Dorante, gróf, Dorimène szerelmese), Géraldine Martineau* (Lucile, M. Jourdain lánya),  Françoise Gillard (Dorimène), Laurent Stocker (Covielle, inas), Véronique Vella (Nicole szobalány), Guillaume Gallienne* (A filozófia mestere), Didier Sandre* (A filozófia mestere) Nicolas Lormeau (A zenemester)
Gaël Kamilindi (A táncmester és a szabómester), Jean Chevalier (A fegyvermester)

 

Húsz év után kerül újra színpadra a Comédie-Française-ban Moliére e fergeteges, zenés komédiája. A darabban az arisztokratává emelkedni vágyó polgár karikatúráját láthatjuk, aminek mintapéldánya Jourdain úr (Christian Hecq), a főhős. Az arisztokrácia passzióit igyekszik megtanulni különféle botcsinálta oktatóktól, remélvén, hogy finom úriemberré válva majd bekerülhet a legfelsőbb körökbe. De hiába tanulja a táncot, a zenét, a vívást, hiába próbálja megérteni gyermeki kíváncsisággal a filozófiát, a környezete csak nevet rajta.  Leginkább a felesége és a szolgája ellenzi sznobériáját, különösen akkor, amikor lánya kezét sem hajlandó Cleonte-nak (Yoann Gasiorowski) adni, mert az nem nemesember. A gúny a tetőfokára hág, amikor a ravasz inas bevezeti otthonába a "nagy méltóságú török kérőt”, Jourdain urat pedig „mamamusivá” avatják. A rendezőpáros, Valérie Lesort és Christian Hecq megragadnak szinte minden eszközt, ami Monsieur Jourdain eszement különcségét karikírozza.

Az eredeti darab Molière és a zeneszerző Lully együttműködésével készült egy királyi vadászat alkalmából. Bemutatójára 1670. október 14-én Chambordban került sor XIV. Lajos előtt, akinek nagyon tetszett a mű és nyilvánosan gratulált Molière-nek. Valérie Lesort és Christian Hecq új színrevitelében Lully partitúráit áttették a balkáni zene hangjainak és ritmusainak univerzumába. A balkáni zene lendülete diktálja ennek a vígjáték-balettnek a fergeteges tempóját, és jól illik a mű törökös vonulatához. A "turqueries" (a török élet és kultúra motívumainak művészi idézése) divat volt az 1670-es években, amikor Molière ezt a vígjátékot írta. A darab éppúgy jeleskedik ennek az akkor népszerű egzotikus hatásnak a megjelenítésében, és kifigurázásában, mint a burzsoázia úrhatnámságának karikatúrájában.

A 2022. június 9-i előadás közvetítése felvételről

A sorozat többi előadása itt érhető el>>>

Jegyinformációk

Normál jegyár: 3600 Ft.
Kedvezményes jegyár (diákok, nyugdíjasok, pedagógusok számára): 3200 Ft
Kedvezményes jegyvásárlásra a jegypénztárban, a kedvezményre jogosító igazolvány felmutatásával van lehetőség.

Ez az előadás felvételről látható az Uránia mozivásznán.

Forgalmazó: Cikanek Management

Ajánló


The Curious World of Hieronymus Bosch Virtuális tárlatvezetés a mozivásznon, 90 perc, 2016 angol nyelven, magyar felirattal

Operaközvetítés felvételről a New York-i Metropolitan Operából két szünettel, 195 perc, 2022 Olasz nyelven angol és magyar felirattal

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!