Program


Művészettörténeti Előadássorozat III. - Szent Márton és a lila köd

Művészettörténeti Előadássorozat III. - Szent Márton és a lila köd

SZENT MÁRTON ÉS A LILA KÖD 

Márton napján évről évre ünneplőbe öltözik az ország! Így vagy úgy, de megemlékezünk a Kr.u. 4. században, hazánkban született szentről. Ilyenkor, a baráti körben elfogyasztjuk a kötelező "lila-libát” és elkortyolgatjuk hozzá illő "új-bort". A vacsora hevében előbb-utóbb elhangzik a jól ismert történetek egyike a kettévágott kabátról, az árulkodó lúdról, vagy éppen arról, hogy az estünk fénypontja  hogyan sétált haza, hogy megkeresztelje édesanyját.

Ahhoz, hogy valóban megértsük őt, csupán azt az egyszerű kérdést kellene feltennünk, hogy vajon "miért"!? Miért éppen a libaólba menekült a püspökké választása elől? Miért vágta ketté a köpenyét és annak miért csak a felét ajánlotta fel az arra rászoruló embertársának? Vajon miért éppen a megkeresztelés története vált ilyen hangsúlyos eseménnyé?

Szirbek István, a Sorbonne-Paris IV. egyetemen végzett művészettörténész vetítettképes előadása, az ilyen Szent Mártonnal kapcsolatos érdekes miértekre keresi majd a választ. Egy fantasztikus időutazás során besétálhatunk majd a tiszteletére épített hatalmas templomokba, ahol a különböző korok legnevesebb szobrászai és festői mesélik el alkotásaikkal életét és csodás történeteit.

 Így ünnepelhetjük méltó módon az egyház egyik legismertebb és legnépszerűbb alakját, hazánk egyik védőszentjét és az előadáson így rajzolódhat ki előttünk Szent Márton regényes életútja tizenhét évszázad lila ködéből.

Ajánló


Az István, a király egy családi viszály története: Géza fejedelem halála után fia…

A Móricz Zsigmond Színház legújabb, élő zenekarral előadott, látványos musical vígjátékát 2020. június…

A történet egyszerű, és rendkívül szórakoztató mind darab, mind musical formájában.