Jegyvásárlás

Program


Nincs gonosz

Nincs gonosz

iráni–német–cseh film, 152 perc, 2020
eredeti (perzsa) nyelven, magyar felirattal

Rendező: Mohammad Raszulof

Forgatókönyv: Mohammad Raszulof
Operatőr: Askan Askani
Vágó:Mejszam Muini, Mohammadreza Muini
Zene:Amir Molookpur
Szereplők: Zsila Sahi, Baran Raszulof, Kaveh Ahangar
 

 

Hesmat odaadó férj és gondos apa, aki soha nem beszél családjának a munkájáról. Puja tudja, hogy képtelen egy másik ember életének kioltására, mégis ezt várják tőle. Dzsavad még nem sejti, hogy nem a szerelme születésnapjára tervezett leánykérés lesz a nap legnagyobb meglepetése. Bahramot, aki orvos, de nem praktizálhat, meglátogatja az unokahúga: a férfi megpróbálja elmagyarázni neki, miért él mindentől távol, számkivetettként. Négy történet, mind ugyanannak a főtémának – erkölcsi tartás, az egyén szabadsága – a variációja. A film az Iránban máig érvényben lévő halálbüntetés kapcsán e négy epizódon keresztül boncolgatja az egyéni felelősség és a döntési folyamatok problémakörét egy zsarnoki rendszerben.

Mohammad Raszulof iráni ellenzéki rendező Nincs gonosz című alkotása nyerte a legjobb filmnek járó Arany Medve díjat a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A rendező nem tudott részt venni a díjkiosztó gálán, mert az iráni hatóságoktól nem kapott utazási engedélyt. Helyette a filmben is szereplő lánya vette át az elismerést Berlinben.

2015-ben szintén hazájában betiltott iráni rendező vehette át az Arany Medvét Berlinben: Dzsafar Panahi Taxi Teherán című filmje is a Cirko Film forgalmazásában került a magyar mozikba, a filmet hónapokon át vetítették nagy sikerrel hazánkban.

Díjak: Arany Medve-díj, Berlin (2020)

Ajánló


Igazi örömzene vígszínházi színészektől! Ez A GRUND – vígszínházi fiúzenekar!

"Kippkopp a havas erdőben sétált, mikor odaröppent hozzá barátja, a cinke…" kezdődik Marék…

A rejtett hálózatok életünk megannyi területén felbukkannak, és látszólag egymástól távol eső területek…