Jegyvásárlás

Program


Oltai Kata bemutatja: Pócspetri

Oltai Kata bemutatja: Pócspetri

A Pócspetri egy több, mint három órás dokumentumfilm, amely nagyon egyszerű eszközökkel, az emberekkel elbeszélgetve fejti fel a Rákosi-korszak koncepciós perei nyomán kialakult sokszintű, terebélyes traumát, amely 35 év távlatából is meghatároz egy szabolcsi falut.

 more

Current events



Ember Judit filmje 1982-ben készült el, de 1989-ig hivatalosan nem lehetett vetíteni, be volt tiltva. A történet 1948. június 3-án kezdődik, amikor Pócspetri lakossága a helyi tanácsháza elé vonult, hogy az egyházi iskola államosítása ellen tüntessen. A tumultusban meghalt egy fiatal rendőr, aki véletlenül lelőtte magát a fegyverével. Az eset után az egész falut felelősségre vonták, a rögtönítélő bíróság döntése nyomán egy embert - ártatlanul - kivégeztek, sokakat bántalmaztak és bebörtönöztek.

Sokáig Pócspetri maradt „a rendőrgyilkos falu”, és ezen csak Ember Judit dokumentumfilmje változtatott. A Pestről érkező idegen, a rendező előtt fokozatosan bontakozott ki a régi dráma története, miközben a falu bizalmába fogadta, hiszen megértette a lakosság félelmét, hogy harminc év után is veszélyes az esetről beszélni. A kegyetlen, napokon át tartó verések emléke, az egész falut érő állampárti bosszú, az évtizedeken át elhallgatott történet nagyon izgalmas és lebilincselő filmet eredményezett.

A Pócspetrit elkészülte után szamizdatban, házi vetítéseken, zártkörű klubokban lehetett csak látni, így legenda lett belőle.

Ember Judit a filmmel nemcsak szimbolikusan rehabilitálta Pócspetrit, hanem éveken át küzdött a jogorvoslatért is, amit a rendszerváltás évében egy bírósági újratárgyalással sikerült elérni.

Az évad utolsó filmklubján ezt a legendát fogjuk a „maratoni” vetítéssel feleleveníteni, amelyet az egyik legjobb magyar dokumentumfilmes, Ember Judit emlékének ajánlunk.

Oltai Kata bevezetője után egy szünettel vetítjük a filmet.

Figyelem, a film hossza miatt korábban kezdünk!

Suggestions


María halászattal keresi a kenyerét, és a falubeli nőknek segít a szülésnél. Amikor egy fiatal lány véletlenül teherbe esik, María…

Az elmúlt pár év legjobb magyar alkotásaival várunk minden friss levegőre vágyó filmszeretőt Budapest szívében, egy csodaszép, panorámás, kutyabarát helyszínen.…

A Bálnák: A bolygó őrei Heathcote Williams Whale Nation (Bálna nemzet) című regényének adaptációja. Az alkotás a természetfilmek legjobb hagyományait…

Warning! The basket time limit is about to expire!
estimated time left:
00:00

item(s) in basket

total:


Time limit has expired. Please, put item(s) in to basket again.