Jegyvásárlás

Program


Új(ra) lendületben

Új(ra) lendületben

Balettest három részben
Magyarországi bemutató

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. szeptember 22. szerda, 20:00

Az ország egyetlen klasszikus balettegyüttese újult erővel lép ismét a közönség elé. A klasszikus technikát és az akrobatikus elemeket sem nélkülöző legújabb modern táncestjükön újra látható az Örvény, Lukács András lendületes, örvénylő mozdulatokban bővelkedő, szenvedélyes kettős táncaiból építkező munkája, valamint Alexander Ekman nemrégiben bemutatott Cacti című táncműve, melynek témája maga a kortárs tánc – a koreográfia fergetegesen szedi ízekre a tánc modorosságát. A műsor záró darabjával az Opera régi álma és terve válik valóra azzal, hogy a magyar közönség számára is láthatóvá tegye Paul Lightfoot és Sol León ellenállhatatlan, modern alkotását. A Sad Case-ben a mexikói mambó zenével kísért meglepő mozdulatok a szatirikus és a komoly közötti feszültség folyamatos keresését tükrözik.

Alexander Ekman / Franz Joseph Haydn / Ludwig van Beethoven / Franz Schubert: Cacti

Alexander Ekman koreográfus olyan témát dolgoz fel a kortárs tánc színpadán, mellyel önmagát is meghatározza: magát a kortárs táncot. A darab szenvedélyesen, gyakran fergetegesen szedi ízekre a tánc modorosságát. Tizenhat táncos áll láthatóan dermedten óriási Scrabble-kockákon. Míg a vonósnégyes játszik és ironikus hangú próza hangzik el, a táncosok rohangálnak, elesnek, vonaglanak, és megpróbálnak kiszökni láthatatlan börtönükből. Végül mindegyik szerez magának egy kaktuszt. Ritmusjáték táncosok és zenészek között.
Alexander Ekmant a Stepping Grounds Arts/Culture Management képviseli. www.steppinggrounds.com
A szöveget magyarra fordította Benkő Minka.
A Cacti c. darab zenei anyagának első részét együttesen Tinta Schmidt von Altenstadt, David Marks, Saskia Viersen, Artur Trajko és Jan Pieter Koch zenei koordinátor állították össze, improvizálták és szerezték Franz Schubert: „A halál és a lányka” c. művének Presto tétele alapján.
A produkció során elhangzik még Franz Schubert: „A halál és a lányka” c. művének szimfonikus változata is (hangszerelte: A. Stein) / Előadja a „Kungliga Hovkapellet/Svéd Királyi Operaház”

 

Lukács András / Philip Glass: Örvény

 

A Magyar Nemzeti Balett egykori szólistája, Lukács András 2005-ben, a repetitív zene egyik legnagyobb alakja, Philip Glass zenéjére készített pas de deux-je, az Örvény az egyik legnehezebb kettőse lett. A folyékony mozgás, a szólisták közti végtelen harmónia és a koreográfus egyedi stílusa igencsak fárasztóvá és bonyolulttá teszi a jelenetet. Lukács a Magyar Nemzeti Balett felkérésére 2010-ben kilenc párosra bővített változatot készített. A klasszikus technikákon alapuló elemeket és a modern eszközöket ízlésesen és izgalmasan vegyítő Lukács elsősorban cselekmény nélküli koreográfiákat készít, ugyanakkor munkái nagyon is kifejezőek. Jelen munkájában a zene mellett a spirális mozdulatok is kiválóan illusztrálják a víz örvénylését; a vízét, melybe Az órák című filmben az öngyilkos Virginia Woolf Philip Glass zenéjére belesétál.

 

Sol León & Paul Lightfoot / P. Prado / A. Dominguez / E. Lecuona / R. Barretto / Trio Los Panchos: Sad Case

 

„Utólag vesszük csak észre, hogy az energia minden. Amikor a Sad Case-en dolgoztunk 1998-ban, Sol terhessége már előrehaladott állapotban volt, az érzelmek és a hormonok az egekben jártak. A nevetés, az őrület és az előttünk álló ismeretlen adta izgalom növelte hormonszint maga volt e mű köldökzsinórja” – emlékszik vissza a balett keletkezésére az angol Paul Lightfoot, aki a spanyol származású Sol Leónnal egyszerre jegyzi az előadás koreográfiáját, díszlet- és jelmeztervét. 2020-ig León művészeti tanácsadója, Lightfoot pedig művészeti vezetője volt a Holland Táncszínháznak (NDT), és közösen mintegy hatvan alkotást hoztak itt létre, köztük a Sad Case-t, melyre kétségkívül alkotásaik fő pilléreinek egyikeként tekinthetünk. A darabban a mexikói mambó zenére látható meglepő mozdulatok tükrözik a szatirikus és a komoly közötti feszültség folyamatos keresését. Az Opera régi álma és terve válik valóra azzal, hogy ezúttal a magyar közönség számára is láthatóvá teszi ezt az ellenállhatatlan, modern táncdarabot.

 

 

Ajánlatunk


Az István, a király egy családi viszály története: Géza fejedelem halála után fia örökölné a hatalmat, de a hagyományokra hivatkozva nagybátyja, Koppány is tömegeket gyűjt maga köré. István külföldi támogatással megszilárdíthatja a pozícióját, de a véres összecsapás elkerülhetetlen.

Pietro Mascagni PARASZTBECSÜLET / MESSA DI GLORIA Koncertszerű előadások magyar, angol és eredeti nyelvű felirattal

A mindennapjainkhoz hasonlóan sok humorral és persze sok aggodalommal megírt, lebilincselően izgalmas, rejtvényhez hasonló kortárs Lear-parafrázist Máté Gábor rendezi.

Ajánló


Macskabál van az elhagyott színház ódon színpadán. Minden évben egyszer megrendezik a bált, és erre összegyűlnek a környék - nagyon…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!