Jegyvásárlás

Program


Verzió Fesztivál / Megnyitó vetítés

Verzió Fesztivál / Megnyitó vetítés

November 12-én indul az egyetlen hazai emberi jogi tematikájú dokumentumfilmes fesztivál, melyet idén 16. alkalommal rendeznek meg. A 16. Verzió november 12. és 17. között Budapesten, november 21. és 24. között Pécsett, Szegeden, Kecskeméten, és idén először Szombathelyen és Debrecenben mutat be válogatást az elmúlt évek legjobb dokumentumfilmjeiből.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. november 9. kedd, 19:00

16. VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál
Megnyitó vetítés: Colectív
ENGLISH-FRIENDLY
    
Filmvetítés
Román és angol nyelven, magyar felirattal

November 12-én indul az egyetlen hazai emberi jogi tematikájú dokumentumfilmes fesztivál, melyet idén 16. alkalommal rendeznek meg. A 16. Verzió november 12. és 17. között Budapesten, november 21. és 24. között Pécsett, Szegeden, Kecskeméten, és idén először Szombathelyen és Debrecenben mutat be válogatást az elmúlt évek legjobb dokumentumfilmjeiből.

A fesztivált idén Tompa Andrea író nyitja meg. Az ELTE orosz irodalom szakán végzett, majd színikritikusként kezdett dolgozni, a Színház folyóirat szerkesztője, majd főszerkesztője lett. Egy évtizede tanít a kolozsvári színművészeti egyetemen. Három regényt írt: A hóhér háza, Fejtől s lábtól, Omerta. Jelenleg a Közép-Európai Egyetemen ösztöndíjas rezidens író. Tompa Andrea így ajánlja a Verziót: "Ez a fesztivál arra emlékeztet mindannyiunkat, hogy az igazság létezik és érdemes keresni."

A 16. Verzió Nemzetközi Filmfesztivál nyitóeseményének helyszíne ismét a Trafó Kortárs Művészetek Háza lesz, ahol az Emmy-díjas román rendező, Alexander Nanau Colectív című filmjének vetítésével veszi kezdetét a mustra. Az HBO dokumentumfilmje azt az esetet dolgozza fel, amikor 2015-ben egy tűzeset során 65 fiatal vesztette életét a bukaresti Colectív nevű szórakozóhelyen, majd további 37-en haltak meg a nem megfelelő kórházi kezelés és fertőzések miatt. A tragédiát tömegtüntetések követték, újságírók egy csoportja pedig nyomozásba kezdett, és feltárták a román egészségügy kiterjedt korrupciós hálózatát. A Colectív szeptemberben debütált a Velencei Filmfesztiválon, Zürichben elnyerte a legjobb nemzetközi dokumentumfilmnek járó Golden Eye-díjat, és a Verzió Filmfesztiválon lesz a magyar premierje.

A megnyitó est mellett november 13-án szintén a Trafó nagytermében lesz látható a MATANGI / MAYA / M.I.A. című dokumentumfilm, a Trafóklubban pedig november 13-16. között a fesztivál új programja, a VR-szekció kap helyet.

Megnyitó film: Colectív (rendező: Alexander Nanau/ 2019/ 109 perc/ Románia, Luxemburg/ Román és angol nyelven, magyar felirattal)

2015-ben egy tűzeset során 27 fiatal vesztette életét a bukaresti Colectív nevű szórakozóhelyen, majd további 37-en haltak meg a nem megfelelő kórházi kezelés és fertőzések miatt.

Az Emberi jogi versenyprogram, a Diák- és elsőfilmes versenyprogram és a Magyar panoráma szekciók filmjei mellett három központi téma áll idén a fesztivál fókuszában.

Az antropocén kor, a média és a gyerekek

Legégetőbb problémáink az emberiség földfelszínt átalakító ipari és mezőgazdasági tevékenysége és ezzel szoros összefüggésben a klímakatasztrófa. Miközben egyre nagyobb területek változnak holdbéli tájjá, civilek globális akciói és helyiek maroknyi csapata próbálja megállítani a pusztítást és a monokulturális gazdálkodást, és szembesíteni a gigacégeket mérgező tevékenységükkel. Az Antropocén szekció filmjei mindezt bemutatják, ahogy azt is, hogyan lehet fenntartható és vegyszermentes módon gazdálkodni és fair trade cégként boldogulni a szabad piacon.

A 4. hatalmi ág szekció filmjei a sajtószabadság korlátait, az oknyomozó újságírók munkáját, valamint a korrupció és a fake news világát járják körül. Bepillanthatunk olyan híres és hírhedt újságok szerkesztőségébe, mint a politikai okokból meggyilkolt munkatársait gyászoló Novaya Gazeta, a tabloid Ekstra Bladet és beleláthatunk a nemzetközi online kollektíva, a Bellingcat tevékenységébe. Az igazság leleplezéséért folyó oknyomozó munka olykor felér egy thriller izgalmával, máskor az olvasói klikkekért folyó kegyetlen harc vet fel etikai aggályokat.

A gyerekek és fiatalok nézőpontjait és az őket érő hatásokat mutatja be az Így növünk fel címet kapott válogatás. Megismerhetünk mindenre kíváncsi, hétéves szibériai kisfiút, buddhistaként nevelt afrikai tinédzsert; helyüket kereső, kallódó moldáv, georgiai (grúz), amerikai fiatalokat a rájuk nehezedő politikai, vallási és szülői elvárások - és persze a közösségi média nyomásának tükrében.

A 16. VERZIÓ idén először VR-szekcióval bővül. A Vektor VR keretében különféle virtuális valóság-produkciókkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők: 360 fokos videókkal, interaktív dokumentumfilmekkel, és művészeti, térspecifikus élményekkel.

Az Hommage szekció Agnès Varda és Jonas Mekas munkássága előtt tiszteleg. Magyarországon elsőként látható az úttörő dokumentumfilmes, Dziga Vertov elveszettnek hitt, rekonstruált montázsfilmje. A fesztivál idén bemutatja a Litván lírai dokumentumfilmes irányzat a hatvanastól a kilencvenes évekig készült darabjait egy tíz filmből álló válogatásban.

A fesztivál és a CEU Visual Studies Platform közös szervezésében a Verzió DocLab négynapos intenzív workshopján profi filmesekből álló nemzetközi csapat segít készülőben lévő emberi jogi témájú filmek fejlesztésében. A középiskolás generáció a hétköznap délelőttönként folytatódó Diák Verzió programon, a nekik szervezett ingyenes filmvetítéseken és beszélgetéseken vehet részt.

Ajánlatunk


A Szép nyári nap című musical valamikor a hetvenes években játszódik Bácsszentmárián, egy olyan építőtáborban, amelyik közel van a jugoszláv határhoz.

Miért nem jó ötlet egy családi ünnepen beadni szeretteinknek, hogy születendő gyerekünket Hitlerről nevezzük el? Mert lehet, hogy elhiszik. Mert egy kis hazugság túl sok elhallgatott igazságot szabadíthat a nyakunkba. Mert kicsúszhat az irányítás a kezükből, és könnyen lehet, hogy nincs visszaút..

félig mese félig musical 9-99 éves korig, két részben

Ajánló


Robert Icke: Oidipusz Fordította: Upor László

Szeretnénk benneteket meghívni a 2024. március 23-án, szombaton megrendezésre kerülő 3 vetítéses animációs film rendezvényünkre. Találkozhatsz kedvenc videósaiddal is, ott…

Kevesen remélték már, de 2024. június 1-jén sokak álma válik valóra. Egy nagykoncert erejéig összeáll egy korszak emblematikus együttese, a…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!