ÍZEK, HELYEK, ÜNNEPEK
Akik beszélgetnek: SALY NOÉMI művelődés- és gasztrotörténész és SÜMEGI NOÉMI kulturális újságíró
Akik beszélgetnek: SALY NOÉMI művelődés- és gasztrotörténész és SÜMEGI NOÉMI kulturális újságíró
Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!
Last event date: Monday, October 10 2022 6:00PM
ÍZEK, HELYEK, ÜNNEPEK - A SZÜRET ZAMATA
A régi magyar hagyományok még gazdag szüreti lakomákról szóltak, tájegységenként változó ételkülönlegességekkel. A munka dandárja az aratással kezdődött és a szürettel végződött, nagy öröm volt az új kenyér és az új bor megünneplése. Reggelire, szedéskor és ebédre is finomakat ettek, az esti, hajnalig tartó mulatságról nem is beszélve: kifejezetten szüreti étel volt a szüreti húsosfazék és a szőlőcsősz levese, a mustos pecsenyét a frissen csavart szőlő levével ízesítették, a szüreti kacsapecsenyéből sem hiányozhatott a bor. De volt szőlőlevélbe tekert tőtike, szőlős rétes, szőlős lepény, szüreti rakott tészta, szüreti torta – kellett is a sok alkoholt felszívni. A népszokások aztán fokozatosan kivesztek, átalakultak, divattá váltak ugyanakkor a szüreti fesztiválok, és a megújuló hagyomány szerves része a gasztronómia. A budai sváboknak köszönhetően százötven éve még virágzó szőlőkultúra uralkodott a magyar fővárosban is: egy lelkes csapat, a Kadarka Kör tagjai néhány éve elhatározták, hogy feltámasztják a budai vörösbor hagyományát, októberben pedig szüreti mulatságot rendeznek a Svábhegyen fekvő Jókai-kertben. Saly Noémi minderről sokat tud mesélni.
Demjén Ferencről lehetne hosszasan írni, a magyar zene ikonját és slágereit minden korosztály ismeri. Legyen ott Ön is Demjén Ferenc…
Martin Rauhaus komédiája hatalmas filmsiker volt hazájában, színpadi változata pedig Németország után először nálunk mutatkozik be.
item(s) in basket
total:
Time limit has expired. Please, put item(s) in to basket again.